Kurczak w cieście po chińsku + genialny sos
Bardzo lubię jedzenie od „chińczyka”. Ich słodko kwaśny sos
dodawałabym do każdej potrawy. Na szczęście udało mi się znaleźć przepis, który
znakomicie odzwierciedla te smaki, a przy tym mam pewność, że potrawa nie jest
przyrządzana na starym spalonym oleju. Potrawa nie jest fit, ale raz na jakiś
czas chyba nie zaszkodzi? To do dzieła!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki wody
Sól
Marynata do kurczaka:
500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
Sos sojowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1/3 szklanki miodu
3 ząbki czosnku
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżki imbiru
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niepełna szklanka wody (ok. 180ml)
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym,
wycisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Odstawić
do lodówki na godzinę.
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jaja, woda,
sól i proszek). Odstawić do lodówki.
Przygotować sos: wodę z miodem zagotować, dodać wyciśnięty
czosnek, paprykę słodką i ostrą, imbir. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet
ryżowy. W odrobinie letniej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do
gotującego się sosu. Mieszać, aż do zagęszczenia sosu. Sos przelać do miseczki.
Kurczaka zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na
złoto-brązowy kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.
Kurczaka w cieście podaje z brązowym ryżem, surówką lub
pieczoną marchewką. A to wszystko polewam przepysznym sosem.
Palce lizać!
A jaki jest Wasz tajemniczy przepis i popisowe danie?
Pozdrawiam
Madame Blania
Tags:
KULINARIA
13 komentarze
Kurczę zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńAle super przepis :) Już w zapamiętanych :) Tylko bez imbiru :) Jestem uczulona :)
OdpowiedzUsuńBrzmi wspaniale :)
Moje popisowe danie? zdecydowanie chilli con carne (przepis na blogu) sola meuniere albo kurczak w sosie pomidorowym z kluskami :)
Buziaki! Bardzo dziękuję za wzięcie udziału w Wyzwaniu!
Napisz czy smakowało jak już sprawdzisz przepis :)
UsuńI chętnie poznałabym Twój przepis na rybkę!
Przepis zapisałam.Uwielbiam chińczyka,a zwłaszcza kurczaka w 5 smakach i jak na złość w mojej miejscowości nie ma baru z chińczykiem,no tylko w sezonie,a on już zamknięty.Jest hotel Pekin,ale nie stać mnie na stołowanie się w restauracjach .Przepis na pewno wykonam.
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę polecam.
UsuńPs. T chyba jesteś z Władysławowa, piękne miejsce! Zazdroszczę morza!
Całkiem szybki i prosty przepis może spróbuję mimo, że jestem całkowitym laikiem kulinarnym. Na domowąkolację jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńProsty i bardzo smaczny!
UsuńWyglada smakowicie, napewno jutro wyprobujemy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chińszczyznę! Niestety w naszym mieście nie ma punktu gastronomicznego z takim jedzeniem, a szkoda. Na pewno wypróbuję ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńU nas jest dużo takich punktów, ale wszystko ma posmak palonego tłuszczu dlatego ten przepis to hit!
UsuńDzięki za ten wpis, bo też lubię takie smaki, a jednak u "chińczyka", to sama chemia.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Uwielbiam chinskie dania! Wyprobuje jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziś robię tego kurczaka na obiad :))
OdpowiedzUsuń