Cześć!
Uwielbiam zupy kremy, a najbardziej
krem z kukurydzy. Można go przygotować z kukurydzy z puszki jak i tej świeżej.
Ja dziś przygotuję tę pierwszą opcje. Polecam, bo to miła odmiana od
tradycyjnych zup.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 litr delikatnego bulionu
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zarumienić pokrojoną cebulę,
dodać czosnek i kukurydzę. Smażyć 3 minuty. Następnie dodać do garnka z
bulionem, dosypać cynamon, paprykę, pieprz i gotować 10 minut. Zupę zblendować
i odcedzić przez sito. Podawać z grzankami.
Smacznego!
Tags:
KULINARIA
1 komentarze
Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale też lubię kremy i robię kilka rodzajów- z soczewicy, z brokuła, z pomidorów, z kalafiora, a nawet z cebuli. Wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuń