Zupa krem z kukurydzy

Cześć!


Uwielbiam zupy kremy, a najbardziej krem z kukurydzy. Można go przygotować z kukurydzy z puszki jak i tej świeżej. Ja dziś przygotuję tę pierwszą opcje. Polecam, bo to miła odmiana od tradycyjnych zup.



Składniki:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 litr delikatnego bulionu
  • pieprz



Sposób przygotowania:
Zarumienić pokrojoną cebulę, dodać czosnek i kukurydzę. Smażyć 3 minuty. Następnie dodać do garnka z bulionem, dosypać cynamon, paprykę, pieprz i gotować 10 minut. Zupę zblendować i odcedzić przez sito. Podawać z grzankami.



Smacznego!

Share:

1 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale też lubię kremy i robię kilka rodzajów- z soczewicy, z brokuła, z pomidorów, z kalafiora, a nawet z cebuli. Wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń