Pomysł na zdrowe śniadanie - Tortilla z hummusem
Wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek. Daje nam energię na resztę dnia, rozpędza metabolizm, wspomaga pracę naszego mózgu (spróbuj się skupić na głodniaka).
Co jeśli znudziły się nam już tradycyjne kanapki i nie możemy więcej patrzeć na owsiankę?Zróżnicowana dieta to podstawa prawidłowego odżywiania. Może warto wypróbować czegoś innego?
Moja propozycja to tortilla z hummusem i warzywami. Tortille możecie przyrządzić same, ja niestety nie znalazłam jeszcze dobrego przepisu więc posiłkuję się tym gotowymi. Możecie zastąpić ją również pełnoziarnistą bułką, czy co tam w domu posiadacie.
Hummus
Składniki:
- 7 łyżek ziaren sezamu
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- opcjonalnie: słodka papryka, pieprz, czarnuszka
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem zalać ciecierzycę zimną wodą z jedną łyżeczką sody. Wody powinno być dwa razy tyle co ciecierzycy. Zostawić na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać sporą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować około 40 min, aż ziarenka będą z łatwością się rozgniatać.
- Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Uprażony sezam zblendować, następnie dodać oliwę. Do tak powstałej pasty tahini (można kupić gotową) dodać czosnek, sok z cytryny. Zmiksować.
- Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do blendera i zblendować z pozostałymi składnikami.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę (ok 1/3 szklanki), cały czas miksując. Ucierać z 2-3 minuty, aż całość zmieni się w jasny gładki krem.
- Na koniec dodajemy przyprawy do smaku. Ja wybrałam słodką paprykę, sól oraz czarnuszkę.
- Nie każdy blender może dać sobie radę z blendowaniem sezamu. Na szczęście to czego nie udało mi się początkowo rozdrobnić ładnie zmiksowało się po dodaniu ciecierzycy.
Tortilla
Gotową tortillę delikatnie podgrzewam. Następnie obficie smaruję hummusem. Do placka wkładam świeże liście szpinaku, pomidora, paprykę, oliwki oraz cebulę. Zawijam tortillę i owijam papierem do pieczenia. Dzięki temu kanapki nie rozwalają się i spokojnie można je schować do lodówki "na potem", czy zabrać do pracy.
Taka tortilla to nie tylko bardzo dobry pomysł na śniadanie. Równie dobrze sprawdzi się na kolację, czy jako przekąska na imprezie.
A Wy jakie macie sprawdzone sposoby na śniadanie? Lubicie hummus?
* Hummus sprawdzi się równie dobrze jako dip, czy pasta na zwykłą kanapkę.
** Znacie dobry przepis na tortille, taką by dało się zawijać?
Pozdrawiam
Madame Blania