Awokado - super owoc.

Cześć dziewczyny!


Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Nazywany super jedzeniem, czy masłem Boga. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.



Jakie są korzyści z jedzenia awokado?

  • Zdrowe serce - Chociaż niektórzy uważają awokado, jako niezdrowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, to właśnie ich obecność sprawia, że ten owoc znakomicie zabezpiecza nas przed wystąpieniem chorób serca. Badania wykazały, że zawarty w nim kwas oleinowy wzmacnia cały układ krwionośny i pomaga obniżać ciśnienie krwi. 
  • Mózg - Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E. Potwierdzono klinicznie, że działa, jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet cofa ją we wczesnym stadium.
  •  Ciąża – Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, zapobiegającego występowaniem chorób układu nerwowego płodu. 
  • Działanie przeciwzapalne - Awokado odznacza się unikalną kombinację witamin C i E, karotenoidów, selenu, cynku, fitosteroli i kwasów omega-3. Taki koktajl niezwykle wzmacnia organizm i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
  • Nowotwory - Awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty i raka piersi
  • Skóra - Regularne jedzenie awokado nawilża skórę od środka, sprawia, że wygląda młodziej, jest napięta, jednolita jędrna. Ze względu na to, że jest bogate w antyoksydanty,  awokado skutecznie opóźnia procesy starzenia.
  • Trawienie – zapobiega zaparciom. Zawiera więcej błonnika, niż jakikolwiek inny owoc.




Jak kupować awokado?


Bardzo trudno kupić u nas dojrzałe nadające się od razu do zjedzenia awokado. Owoce są twarde i niedojrzałe. Do jedzenia nadają się tylko dojrzałe awokado bez jakichkolwiek przebarwień. Owoc awokado powinien mieć wyczuwalny miękki miąższ pod skórką - powinien dać się rozsmarowywać bez miksowania. Jeśli zakupimy niedojrzały owoc należy zawinąć go w papier lub folię aluminiową i odstawić na 2-3 dni do ciemnej szafki.

Jak jeść awokado?


Moim ulubionym przepisem i chyba najłatwiejszym do przyrządzenia jest pasta na kanapki. Należy rozgnieść owoc widelcem z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i czosnku. Można też dodać jajko, rzodkiewkę czy kiełki. Idealny do kanapek.

Awokado można dodawać również do jajecznicy, czy sałatek.


Mam zamiar też pokombinować z przepisem na smoothie z awokado, którym na pewno się podzielę z wami już wkrótce J


Pozdrawiam
Madame Blania

Share:

0 komentarze