Szklanka zdrowia - dlaczego powinniśmy pić świeżo wyciskane soki?
Dziś pokażę wam przepis na bardzo
zdrowy i smaczny sok. Moja dieta w ciąży pozostawia wiele do życzenia, dlatego
staram się, chociaż raz dziennie zadbać o moje (a więc i maluszka) zdrowie.
Codziennie wypijam dużą szklankę poniższej mikstury.
Skład:
- 3 buraki
- 10 marchwi
- 3 jabłka
- Kawałek selera
Sposób przygotowania:
Umyj dobrze warzywa i owoce,
jeśli potrzeba pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w sokowirówce. Porcja na
2-3 szklanki w zależności od wielkości składników i ich soczystości. Sok można
przechowywać w lodówce 3 dni.
Taki sok to samo zdrowie i
witaminowa bomba.
Marchew jest źródłem witaminy A, witaminy z grupy B oraz Wit. C, E,
K, PP. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku a nawet
jodu. Działa pozytywnie na cerę, wzrok, wpływa również na obniżanie poziomu
tłuszczów we krwi. Pomaga regulować
pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w
jelitach.
Sok z buraków jest zdecydowanie niedoceniany. Buraki mają bardzo
dużo kwasu foliowego, zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt,
witaminy A, C i B1. Są cennym warzywem przy lenieniu anemii, sok buraczany
wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm. Buraki unieszkodliwiają chorobotwórcze
bakterie i blokują ich zdolność przylegania do tkanek. I co najważniejsze
najlepiej spożywać je na surowo, czyli np. w postaci soku.
Jabłka stanowią dobre źródło witaminy C, wspierają układ
odpornościowy i uczestniczą w produkcji kolagenu. Witamina A zawarta w jabłku
wpływa na zdrowie i ładny kolor skóry, natomiast potas wzmacnia cały układ
nerwowy. Z kolei krzem i wapń wpływają na poprawę kondycji paznokci i włosów.
Jednak najistotniejszy jest błonnik zawarty w jabłkach.
Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas,
żelazo, magnez, witaminę C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach), witaminę B
łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler oczyszcza organizm z toksyn,
pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie,
polepsza pracę serca, nerek. Ponadto sok selera działa uspokajająco na nerwy.
7 powodów, dla których powinnyśmy pić świeżo wyciskane soki:
- Spożywanie surowych owoców i warzyw jest z reguły dla nas najzdrowsze. Nieprzetworzone warzywa i owoce mają najwięcej witamin i minerałów. W obecności wysokiej temperatury straty cennych substancji odżywczych potrafią być znaczne.
- Sok wyciskany na świeżo błyskawicznie dostarczają nam minerały i witaminy. W naszym krwiobiegu znajdują się wciągu 15 minut i od tego momentu nasz organizm może używać cennych substancji do budulca dla tworzenia nowych komórek. Substancje zawarte w sokach są przyswajalne w prawie 90%.
- Świeżo wyciskane soki znakomicie alkalizują organizm. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność umysłu, potrzebujemy mniej snu, poprawia się wygląd skóry.
- Są świetne w oczyszczaniu naszego organizmu z toksyn i szkodliwych produktów rozpadu w przemianie materii. Jeden dzień w tygodniu na samych świeżo wyciskanych sokach i surowych warzywach i owocach to dobry sposób na oczyszczony organizm.
- Wzmacniają nasz system immunologiczny.
- Cena za taki sok jest znacznie niższa niż za lekarstwa czy kremy na zmarszczki. Ile kosztuje kilogram marchwi, czy jabłek?
- Przy odchudzających terapiach są niezastąpione, ułatwiają trawienie tłuszczów, są źródłem błonnika i pektyn, mają niską wartość kaloryczną.
A wy lubicie takie soki? Może
znacie jakieś fajne przepisy?
Pozdrawiam
Madame Blania
Pozdrawiam
Madame Blania
3 komentarze
uwielbiam świeżo wyciśnięty sok z marchewki... pycha!
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj tez pisałam o sokach :D
OdpowiedzUsuńMusze kupić w wakacje sokownik albo sokowirówkę, o ile w ogóle jest jakaś różnica w tych maszynach. ;)
OdpowiedzUsuń