Kurczak w cieście po chińsku + genialny sos

Bardzo lubię jedzenie od „chińczyka”. Ich słodko kwaśny sos dodawałabym do każdej potrawy. Na szczęście udało mi się znaleźć przepis, który znakomicie odzwierciedla te smaki, a przy tym mam pewność, że potrawa nie jest przyrządzana na starym spalonym oleju. Potrawa nie jest fit, ale raz na jakiś czas chyba nie zaszkodzi? To do dzieła!

Kurczak z sosem chińskim

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki wody
Sól

Marynata do kurczaka:
500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
Sos sojowy
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:
1/3 szklanki miodu
3 ząbki czosnku
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżki imbiru
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niepełna szklanka wody (ok. 180ml)

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym, wycisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Odstawić do lodówki na godzinę.

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jaja, woda, sól i proszek). Odstawić do lodówki.

Przygotować sos: wodę z miodem zagotować, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę słodką i ostrą, imbir. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. W odrobinie letniej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się sosu. Mieszać, aż do zagęszczenia sosu. Sos przelać do miseczki.

Kurczaka zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.

Kurczaka w cieście podaje z brązowym ryżem, surówką lub pieczoną marchewką. A to wszystko polewam przepysznym sosem.
Palce lizać!

A jaki jest Wasz tajemniczy przepis i popisowe danie?

Pozdrawiam
Madame Blania

Share:

13 komentarze

  1. Ale super przepis :) Już w zapamiętanych :) Tylko bez imbiru :) Jestem uczulona :)
    Brzmi wspaniale :)
    Moje popisowe danie? zdecydowanie chilli con carne (przepis na blogu) sola meuniere albo kurczak w sosie pomidorowym z kluskami :)

    Buziaki! Bardzo dziękuję za wzięcie udziału w Wyzwaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz czy smakowało jak już sprawdzisz przepis :)

      I chętnie poznałabym Twój przepis na rybkę!

      Usuń
  2. Przepis zapisałam.Uwielbiam chińczyka,a zwłaszcza kurczaka w 5 smakach i jak na złość w mojej miejscowości nie ma baru z chińczykiem,no tylko w sezonie,a on już zamknięty.Jest hotel Pekin,ale nie stać mnie na stołowanie się w restauracjach .Przepis na pewno wykonam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis naprawdę polecam.
      Ps. T chyba jesteś z Władysławowa, piękne miejsce! Zazdroszczę morza!

      Usuń
  3. Całkiem szybki i prosty przepis może spróbuję mimo, że jestem całkowitym laikiem kulinarnym. Na domowąkolację jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada smakowicie, napewno jutro wyprobujemy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chińszczyznę! Niestety w naszym mieście nie ma punktu gastronomicznego z takim jedzeniem, a szkoda. Na pewno wypróbuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest dużo takich punktów, ale wszystko ma posmak palonego tłuszczu dlatego ten przepis to hit!

      Usuń
  6. Dzięki za ten wpis, bo też lubię takie smaki, a jednak u "chińczyka", to sama chemia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Uwielbiam chinskie dania! Wyprobuje jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robię tego kurczaka na obiad :))

    OdpowiedzUsuń