Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Ten przepis obiecywałam Wam już dawno temu. Jest z nim jednak mały kłopot... ciastka schodzą tak szybko, że nigdy nie mogę zdążyć zrobić im zdjęć.
Sam przepis jest bardzo zdrowy chociaż nie do końca fit. Można go modyfikować i dodawać ulubione składniki. Jeśli uwielbiacie masło orzechowe na pewno przypadnie Wam do gustu.
Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
- 200 g masła orzechowego
- 100 ml oleju kokosowego
- 200 g miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 szklanki uprażonych płatków owsianych
- szczypta soli
- według upodobania: rodzynki, jagody goji, wiórki kokosowe, migdały, zboże ekspandowane (ja użyłam Orkisz ekspandowany Bio Soligrano)
Sposób przyrządzenia:
W garnku podgrzałam masło orzechowe z olejem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej masy. Po zdjęciu garnka z ognia dodałam pokruszoną czekoladę oraz miód. Dokładnie mieszam, aż czekolada się rozpuści. Powstałą masę połączyłam z pozostałymi składnikami i przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie blacha trafia do lodówki. Gdy masa zastygnie dzielę batony na prostokątny (o ile wyjdą 😉).
Jeśli lubicie smak słonego karmelu batony można delikatnie posolić grubo zmieloną solą morską ♥ Są absolutnie genialne!
Jak podoba się Wam przepis?
Pozdrawiam
Madame Blania
Jeśli lubicie smak słonego karmelu batony można delikatnie posolić grubo zmieloną solą morską ♥ Są absolutnie genialne!
Jak podoba się Wam przepis?
Pozdrawiam
Madame Blania
Tags:
KULINARIA
0 komentarze