Warzywne placki kukurydziane dla małego i dużego.
Hej!
Dziś „sprzedam” Wam ulubiony przepis na placuszki mojego
synka. Nie ukrywam, że po delikatnym doprawieniu ja również chętnie je zjadam.
Tak też jeden prosty przepis i posiłek dla całej rodziny gotowy.
Potrzebne składniki:
1 szklanka ugotowanych do miękkości warzyw (w naszym
przypadku kalafior, brokuł i marchewka). Mogą być świeże lub mrożone.
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
Olej z pestek winogron do smażenia
Dla dorosłych szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Wcześniej ugotowane (lub uparzone) warzywa rozgniatam
delikatnie widelcem. Dodaję mąki i wbijam jajo.
Następnie wszystko dobrze mieszam.
Smażę na patelni delikatnie wysmarowanej olejem. Po usmażeniu placuszków dla
syna, do ciasta dodaje sól i pieprz, a następnie przygotowuję placki dla
siebie.
A jakie jest ulubione danie Waszego dziecka?
Pozdrawiam
Madame B
6 komentarze
Wyglądają na bardzo smaczne a przede wszystkim ZDROWE!
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda. Chyba wypróbuje na moim synku :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich placków. Zapowiadają się pysznie. ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, chętnie go z Franiem przetestujemy. Tylko musze poszukać muszę poszukać gdzieś mąki kukurydzianej.
OdpowiedzUsuńJa też z miłą chęcią przetestuje :) nigdy takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuń