Jesienne smaki - ciasto dyniowe
Cześć
Póki jeszcze trwa sezon na dynię, chciałabym zaproponować
Wam pyszne ciasto. Mocno orzechowe, z nutką czekolady i bardzo mokre dzięki
dyni. Idealny jesienno-zimowy smak.
Składniki:
300g startej dyni (surowej)
200g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
100g cukru
3-4 łyżki kakao
4 jajka
3 łyżki zmielonych płatków owsianych (może być mąka)
2 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Białka
jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą
masę, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na najwyższych obrotach
miksera. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy dużą łyżką. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką
tartą tortownicy. Pieczemy ok 45 minut.
Madame B
Tags:
KULINARIA
0 komentarze