Kotlety z ciecierzycy.
Hej
Dziś ciekawa i zdrowa alternatywa dla kotletów mielonych.
Dla tych, co lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków J
Składniki:
200 g ciecierzycy
1 duża cebula
1 jajo
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
150ml wody
Trochę bułki tartej
Sposób przygotowania:
Namaczamy ciecierzyce przez 12 godzin, a następnie ugotować
(około 40 min).
Zeszklić pół pokrojonej w kostkę cebuli. Zmiksować ciecierzycę,
dodać pół drobno pokrojonej świeżej cebuli cebulki oraz drugą zeszkloną
połówkę. Następnie dodać jajko, wodę, bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym,
curry, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszać.
Mokrymi
dłońmi uformować kulki i delikatnie spłaszczyć widelcem. Smażyć do zbrązowienia
(ok. 5-7 minut) w mocno rozgrzanym oleju.
Smacznego
Madame B
Tags:
KULINARIA
0 komentarze