Kotlety z ciecierzycy.

Hej

Dziś ciekawa i zdrowa alternatywa dla kotletów mielonych. Dla tych, co lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków J


Składniki:
200 g ciecierzycy
1 duża cebula
1 jajo
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
150ml wody
Trochę bułki tartej

Sposób przygotowania:
Namaczamy ciecierzyce przez 12 godzin, a następnie ugotować (około 40 min). 

Zeszklić pół pokrojonej w kostkę cebuli. Zmiksować ciecierzycę, dodać pół drobno pokrojonej świeżej cebuli cebulki oraz drugą zeszkloną połówkę. Następnie dodać jajko, wodę, bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, curry, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszać. 

Mokrymi dłońmi uformować kulki i delikatnie spłaszczyć widelcem. Smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut) w mocno rozgrzanym oleju.

Smacznego
Madame B

Share:

0 komentarze