Pomysł na śniadanie - Kokosowe placuszki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana oprócz tego, że jest mega zdrowa to daje niesamowite możliwości. Może być bazą do przyrządzenia smacznych placuszków, ciasta, czy budyniu <tutaj>. Zawiera duże ilości witaminy z grupy B oraz minerałów takich jak fosfor, magnez, potas, czy żelazo. Przypisuje się jej również właściwości odkwaszające oraz antywirusowe. Kasza jaglana jest lekko strawna i bardzo sycąca... idealna na śniadanie, aby zacząć dzień z dużą dawką energii.
Składniki:
100g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego (165ml)
duża łyżka wiórków kokosowych
jajko
łyżka miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka (najlepiej kokosowa) ok. 4-6 łyżek
Przygotowanie:
- Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodaj puszkę mleka kokosowego. Blenduj na w miarę gładką masę (im gorszy sprzęt tym będzie trudniej, ale placuszki i tak wychodzą ekstra). Dodaj wiórki, jajko, miód i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dosyp mąki, aż konsystencja ciasta będzie w miarę gęsta.
- Smaż placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Placuszki przewracać dopiero gdy są całkowicie suche na wierzchu - inaczej się rozlecą.
- Gotowe placuszki smakują najlepiej z wiórkami kokosowymi lub dżemem.
Kokosowe placuszki z kaszy jaglanej najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni, dlatego ja smażę jedynie tyle ile dam radę zjeść, a całą resztę ciasta przechowuje w lodówce do 2-3 dni. Dzięki temu codziennie rano mogę cieszyć się świeżo usmażonymi placuszkami.
Lubicie kaszę jaglaną? Znacie ciekawe przepisy na jej wykorzystanie?
Pozdrawiam
Madame Blania
Tags:
KULINARIA
0 komentarze