Warzywne placki kukurydziane dla małego i dużego.

Hej!

Dziś „sprzedam” Wam ulubiony przepis na placuszki mojego synka. Nie ukrywam, że po delikatnym doprawieniu ja również chętnie je zjadam. Tak też jeden prosty przepis i posiłek dla całej rodziny gotowy.


Potrzebne składniki:
1 szklanka ugotowanych do miękkości warzyw (w naszym przypadku kalafior, brokuł i marchewka). Mogą być świeże lub mrożone.
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 jajko
Olej z pestek winogron do smażenia
Dla dorosłych szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:
Wcześniej ugotowane (lub uparzone) warzywa rozgniatam delikatnie widelcem. Dodaję mąki i wbijam jajo. 



Następnie wszystko dobrze mieszam. Smażę na patelni delikatnie wysmarowanej olejem. Po usmażeniu placuszków dla syna, do ciasta dodaje sól i pieprz, a następnie przygotowuję placki dla siebie.


A jakie jest ulubione danie Waszego dziecka? 
Pozdrawiam
Madame B

Share:

get this widget