Jesienne smaki - ciasto dyniowe

Cześć

Póki jeszcze trwa sezon na dynię, chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto. Mocno orzechowe, z nutką czekolady i bardzo mokre dzięki dyni. Idealny jesienno-zimowy smak.

Składniki:
300g startej dyni (surowej)
200g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
100g cukru
3-4 łyżki kakao
4 jajka
3 łyżki zmielonych płatków owsianych (może być mąka)
2 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy dużą łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 45 minut.
Smacznego! 
Madame B

Share:

0 komentarze