Kanapka ze smalcem? A może zdrowa alternatywa? Przepis na domowy chleb z wegetariańskim smalcem.

Ciepły chleb ze smalcem do tego pyszny ogórek... Dookoła unosi się zapach majeranku i świeżo posiekanej cebulki...
Brzmi świetnie? A gdyby tak znaleźć zdrową alternatywę? Mniej kaloryczną, lżejszą i pełną błonnika?
Kremowa pasta z białej fasoli, z mnóstwem podsmażonej cebuli, suszoną śliwką i aromatycznymi ziołami na znakomitym domowym chlebie to jest to. I uwierzcie mi na słowo, zasmakowała nawet mojemu sceptycznie nastawionemu mięsożercy - mężowi. To jak już Was przekonałam to podaję przepis.


smalec wegetariański

"smalec wegetariański"

przepis na smalec wegetariański

Wegetariański smalec (pasta z fasoli)

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli 
  • 2 duże cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Posiekaną cebulę smażyć na patelni wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkiem i liściem laurowym.
  • Ugotowaną fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować za pomocą blendera. Dodać sos sojowy, majeranek, dużą szczyptę pieprzu i soli. Dolać 1/4 szklanki zimnej wody.
  • Śliwki pokroić na małe kawałki.
  • Z podsmażonej cebuli wyłowić wszystkie przyprawy. Cebulę i śliwki dodać do zmiksowanej fasoli.
  • Jeszcze raz delikatnie zmiksować, tak żeby składniki się połączyły, ale żeby nie zmielły się na gładką masę. 
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie schłodzić w lodówce.
pasta z fasoli

przepis na chleb

przepis na smalec wegetariański

Domowy chleb

Składniki:
  • 450 g mąki (może być pszenna lub pół na pół z żytnią)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml zimnej wody 
  • ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie (300 ml) oraz łyżkę miodu.
  • Ciasta nie należy zagniatać, wystarczy wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Przepis przewiduje 12h leżakowania, ale dla niecierpliwych (takich jak ja) zdradzę, że 1h też daje radę.
  • Po tym czasie, ciasto należy wyłożyć na dość mocno obsypany mąką blat. Zagniatamy ciasto rozciągając je i wciskając brzegi do środka.
  • Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  • Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy ziarenkami, 
  • Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
  • Przekładamy chleb do naczynia do pieczenia. Polecane jest naczynie żeliwne, ale żaroodporne naczynie również daje radę.
  • Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 min pod przykryciem i 15 bez. Dzięki temu skórka będzie przyjemnie chrupiąca.
  • Czekamy jak ostygnie... jeśli macie tyle samozaparcia... ja nie miałam :)
jak zrobić domowy chleb

pasta z fasoli smalec wegetariański

przepis na chleb

jak robić smalec z fasoli

zdrowa alternatywa

Na koniec nie zostaje nic innego jak posmarowanie świeżo upieczonego chleba pyszną pastą z fasoli... Smacznego!

Słyszałyście wcześniej o wegetariańskim smalcu? Lubicie takie wynalazki?

Pozdrawiam
Madame Blania

Share:

0 komentarze