Kanapka ze smalcem? A może zdrowa alternatywa? Przepis na domowy chleb z wegetariańskim smalcem.
Ciepły chleb ze smalcem do tego pyszny ogórek... Dookoła unosi się zapach majeranku i świeżo posiekanej cebulki...
Brzmi świetnie? A gdyby tak znaleźć zdrową alternatywę? Mniej kaloryczną, lżejszą i pełną błonnika?
Kremowa pasta z białej fasoli, z mnóstwem podsmażonej cebuli, suszoną śliwką i aromatycznymi ziołami na znakomitym domowym chlebie to jest to. I uwierzcie mi na słowo, zasmakowała nawet mojemu sceptycznie nastawionemu mięsożercy - mężowi. To jak już Was przekonałam to podaję przepis.
Wegetariański smalec (pasta z fasoli)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 duże cebule
- 6 suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 1/2 łyżki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę smażyć na patelni wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkiem i liściem laurowym.
- Ugotowaną fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować za pomocą blendera. Dodać sos sojowy, majeranek, dużą szczyptę pieprzu i soli. Dolać 1/4 szklanki zimnej wody.
- Śliwki pokroić na małe kawałki.
- Z podsmażonej cebuli wyłowić wszystkie przyprawy. Cebulę i śliwki dodać do zmiksowanej fasoli.
- Jeszcze raz delikatnie zmiksować, tak żeby składniki się połączyły, ale żeby nie zmielły się na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie schłodzić w lodówce.
Składniki:
- 450 g mąki (może być pszenna lub pół na pół z żytnią)
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 300 ml zimnej wody
- ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie (300 ml) oraz łyżkę miodu.
- Ciasta nie należy zagniatać, wystarczy wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Przepis przewiduje 12h leżakowania, ale dla niecierpliwych (takich jak ja) zdradzę, że 1h też daje radę.
- Po tym czasie, ciasto należy wyłożyć na dość mocno obsypany mąką blat. Zagniatamy ciasto rozciągając je i wciskając brzegi do środka.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
- Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy ziarenkami,
- Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
- Przekładamy chleb do naczynia do pieczenia. Polecane jest naczynie żeliwne, ale żaroodporne naczynie również daje radę.
- Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 min pod przykryciem i 15 bez. Dzięki temu skórka będzie przyjemnie chrupiąca.
- Czekamy jak ostygnie... jeśli macie tyle samozaparcia... ja nie miałam :)
Na koniec nie zostaje nic innego jak posmarowanie świeżo upieczonego chleba pyszną pastą z fasoli... Smacznego!
Słyszałyście wcześniej o wegetariańskim smalcu? Lubicie takie wynalazki?
Pozdrawiam
Madame Blania
Tags:
KULINARIA
0 komentarze