Nasze śniadanie idealne, czyli czekoladowy budyń jaglany
Od zawsze lubiłam budyń, niestety
najczęściej spożywałam ten w proszku ze sklepu. Przeglądając magazyn KUKBUK
trafiłam na genialny przepis na budyń z kaszy jaglanej. O zdrowotnych
właściwościach kaszy jaglanej wspominać chyba nie muszę : ) Tak też przepis po
lekkich modyfikacjach stał się naszym ulubionym śniadaniem. A miłością do
budyniu zaraziłam też syna.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej kaszy)
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżeczki kakao (rozpuszczona gorzka czekolada)
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do rondelka i
wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż
woda będzie klarowna. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
Gotujemy kaszę według przepisu.
Ugotowaną kaszę wsadzamy do
blendera, dodajemy mleko, miód, olej kokosowy oraz kakao i miksujemy do
uzyskania gładkiej masy.
Możemy posypać wiórkami
kokosowymi lub gorzką czekoladą i gotowe!
Prawda, że proste? A jakie
smaczne. Kakao można zamienić na np. banany i zapewniam, że taki budyń jest równie
smaczny.
Próbowałyście jaglanego budyniu?
Jakie jest Wasze ulubione śniadanie?
Pozdrawiam
Madame Blania
Tags:
KULINARIA
0 komentarze