Nasze śniadanie idealne, czyli czekoladowy budyń jaglany

Od zawsze lubiłam budyń, niestety najczęściej spożywałam ten w proszku ze sklepu. Przeglądając magazyn KUKBUK trafiłam na genialny przepis na budyń z kaszy jaglanej. O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej wspominać chyba nie muszę : ) Tak też przepis po lekkich modyfikacjach stał się naszym ulubionym śniadaniem. A miłością do budyniu zaraziłam też syna.



Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej kaszy)
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3-4 łyżeczki kakao (rozpuszczona gorzka czekolada)



Przygotowanie:
Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
Gotujemy kaszę według przepisu.
Ugotowaną kaszę wsadzamy do blendera, dodajemy mleko, miód, olej kokosowy oraz kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą i gotowe!



Prawda, że proste? A jakie smaczne. Kakao można zamienić na np. banany i zapewniam, że taki budyń jest równie smaczny.

Próbowałyście jaglanego budyniu? Jakie jest Wasze ulubione śniadanie?

Pozdrawiam
Madame Blania

Share:

0 komentarze