Pizza na spodzie z kalafiora
Kiedy usłyszałam o pizzy z kalafiora pierwszy raz tylko
wykrzywiłam się z niezadowolenia. Kalafior lubię, ale pizza śmierdząca
kalafiorem? Serio? Spróbowała i… nie poczułam kalafiora. Może nie jest to
idealne danie jak z pizzerii, ale naprawdę smaczna i zdrowa alternatywa dla
tradycyjnego placka. Ponadto bardzo szybka do wykonania.
Składniki na ciasto:
- 1 duży kalafior
- 2 jaja
Pozostałe składniki wedle uznania, ja użyłam:
- Do sosu pomidory w puszce, bazylia, oregano, czosnek
- Dodatki do pizzy to ser żółty, ser mozzarella light, oliwki, cebula.
Sposób przygotowania:
Kalafior siekamy lub blendujemy (jeśli mamy dobry blender –
mój niestety mnie zawiódł). Następnie wbijamy 2 jajka i mieszamy. Wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.
W między czasie przygotowujemy sos oraz kroimy składniki.
Po 20 minutach wyciągamy ciasto (powinno być już w miarę
suche), smarujemy sosem, rozkładamy dodatki i ponownie wkładamy do piekarnika
5-10 minut.
Smacznego!
Madame B
Tags:
KULINARIA
0 komentarze